Chrzanówka

Składniki:

  • 1 l serwatki
  •  150 g kiełbasa zwyczajna
  • 150 g kiełbasy wiejskiej
  •  150 g boczku wędzonego
  •  150 g korzenia chrzanu
  •  6 jajek
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na oleju podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotowe przekładamy do miseczki ale bez oleju.
  • Do garnka wlewamy serwatkę i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do serwatki.
  • Dorzucamy usmażony boczek z kiełbasą.
  • Żółtko z 2 jajek rozcieramy, dodajemy trochę serwatki, mieszamy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej podanej porcji zupy dodajemy po 1 pokrojonym jajku.