Nalewka wiśniowa

Składniki:

  •  2,5 kg wiśni
  •  2 kg cukru
  •  0,5 l wódki
  •  0,5 l spirytusu

Przygotowanie:

  • Wiśnie drylujemy, czyli usuwamy pestki i wrzucamy do dużego słoja. Niezawodnym sposobem na usunięcie pestek, jest sposób babć, czyli odpowiednio wygięty spinacz.
  • Do słoja warto wrzucić też kilkanaście pestek, dzięki temu nalewka nabierze specyficznego smaku.
  • Wiśnie zasypujemy cukrem i przykrywamy słój gazą, aby nie zwabiać muszek. Odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce na ok. tydzień i czekamy, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.
  • Po tygodniu odcedzamy sok do garnka, a pozostałe wiśnie zalewamy wódką i znowu odstawiamy słoik, tym razem na trzy tygodnie.
  • Sok z garnka należy zagotować i ostudzić. Następnie dolewamy do niego spirytus i możemy wstępnie rozlać płyn do butelek.
  • Po trzech tygodniach ponownie odsączamy wiśnie, które tym razem możemy już wyrzucić, lub wykorzystać np. do ciasta. Do odcedzonej wódki z sokiem, dolewamy spirytus z sokiem i wszystko razem mieszamy.
  • W tym momencie pozostaje rozlanie trunku do butelek i gotowe. Należy jednak zaznaczyć, że wiśniówka najlepiej smakuje po kilkumiesięcznym okresie dojrzewania.

Leave A Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *