Dżem wiśniowy

Składniki:

  • 30 dag białego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kg wiśni

Przygotowanie:

  • Najważniejsze w dżemie są wiśnie, dlatego kupujmy te ze sprawdzonego źródła, które mają piękny głęboki kolor i wyrazisty smak.
  • Owoce bez ogonków najpierw należy umyć – partiami płukać chłodną wodą przy użyciu durszlaka. Czyste wiśnie drylujemy – ręcznie lub przy użyciu odpowiedniego sprzętu, po czym wsypujemy do dużego garnka o szerokim i grubym dnie.
  • Cukrem przysypujemy owoce w garnku, całość polewamy sokiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby wiśnie nie przywierały do dna.
  • Najważniejsze w gotowaniu dżemu bez żelatyny jest to, aby cały proces rozciągnąć na kilka dni. Wiśnie gotujemy dwa razy dziennie, przez 3 – 4 dni, do czasu uzyskania przez nas wymarzonej konsystencji.
  • Gotowy, ciągle gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
  • Słoiki możemy odstawić w upatrzone miejsce, już normalnie (dnem do dołu), gdy tylko dżem wystygnie.

Leave A Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *